
src belgesi
SRC Belgesi Ne İşe Yarar?
kaynak: ehliyet testleri
Ticari amaç ile araç kullanımı gerçekleştiren şoförlerin alması gereken SRC belgesi ne işe yarar sorusu sıklıkla karşılaştığımız bir sorudur. SRC belgesi aslında bir mesleki yeterlilik belgesi olup kişinin kullanma durumunda bulunduğu araç için gerekli olan fizyolojik ve psikolojik yeterliliğe sahip olup olmadığını ortaya koymaktadır.
SRC Belgesi Ne işe Yarar, SRC Belgesi Zorunlu mu?
Şayet bir kişi ticari amaç ile yolcu, yük taşıyorsa ya da faaliyetleri içerisinde tehlikeli madde taşımacılığı bulunuyorsa mutlaka SRC belgesi alması zorunludur. SRC belgesi alma koşullarında üst yaş sınırı bulunup 66 yaşını doldurmuş kişilerin hiçbir şekilde SRC belgesi almasına izin verilmemektedir.
Karayolları trafik yönetmeliği çerçevesinde ticari araç sürücülerinden ilgili SRC belgesinin ibraz edilmesi zorunlu olduğu için seyahat esnasında belgeyi yanlarında bulundurmaları ve istendiğinde SRC belgesini göstermeleri gerekmektedir.
SRC Belgesi Çeşitleri
Taşınanın yük ya da yolcu olması, faaliyetin uluslararası ya da yurtiçini kapsamasına göre ayrışan 5 SRC belgesi çeşidi bulunmaktadır. 25.02.2003 tarihi öncesi ehliyete sahip kişiler muafiyetli SRC belgesi başvurusu için E- devlet üzerinden işlem yaparak sınavsız SRC belgesi alabilirler. Bu tarihten sonra ehliyet alan kişilerin ise MEB onaylı özel kurlara katılım sağlayarak sınava girmeleri gerekmektedir.
Ayrıca bakınız;
Src belgesi nedir
Src belgesi çeşitleri nelerdir
SRC belgesi çeşitleri ve alınacak olan SRC belgesi ne işe yarar kısaca bilgi vermek gerekirse;
SRC 1 Belgesi, uluslararası yolcu taşımacılığı yapan kişilerin alması gereken bir belge olup bu belge sahipleri otomatikman SRC 2 belgesine de sahip olmaktadır. SRC 2 Belgesi, yurtiçi yolcu taşıma işi gerçekleştiren kişiler tarafından alınması gerekmektedir. SRC 1 belgeniz mevcut ise yeniden SRC 2 belgesi almanıza gerek yoktur.

SRC 3 Belgesi, uluslararası yük taşımacılığı faaliyeti gerçekleştiren ticari araç şoförlerinden istenen belge olup SRC 4 belgesi yerine de kullanılabilmektedir.
SRC 4 Belgesi, yurtiçi yük taşıma, nakliye ya da evden eve taşımacılık faaliyetleri çerçevesinde kullanılan ticari araç şoförlerinden bu belgeyi ibraz etmeleri talep edilmektedir. Kişinin SRC 3 belgesi olması durumunda ek olarak SRC 4 belgesi almasına gerek yoktur.
SRC 5 belgesi, ister yurtiçi ister yurtdışı her türlü tehlikeli madde taşıyan ticari araç şoförleri bul belgeyi bulundurmak zorundadır.
2021 SRC Belgesi Nasıl Alınır?
SRC belgesi almak isteyen kişinin öncelikle ilk ehliyet aldığı tarihe bakılması gerekmektedir. 25.02.2003 tarihinden öncesi ehliyet alan kişiler muafiyetli SRC belgesi alma hakkına sahip oldukları için başvuru işlemlerini E-devlet üzerinden gerçekleştirerek barkodlu SRC belgesini alabilmektedirler.
25.02.2003 tarih sonrası ehliyet sahibi olan kişiler ise Milli Eğitim Bakanlığı denetimindeki özel kurslar vasıtası ile eğitim almaları, eğitimi tamamladıktan sonra sınava girmeleri gerekmektedirler.
Ulaştırma v bakanlığı tarafından yılda 4 defa düzenlenen sınav neticesinde 60 puan ve üstü alan kişiler başvuru yaptıkları SRC belgesini almaya hak kazanırlar.